Navigation Menu+

Bolognese ragú: een makkelijk recept

Geplaatst on 1 april 2012 in Food, How to..., Koken | 0 Reacties

DSC_6900

Omdat – het mede door de blog van gisteren – het toch een beetje een Italiaans weekend is, heb ik een bijpassend recept voor jullie. Als ik wil zondigen met eten, dan grijp ik niet direct naar een friet met en een kroket en ondanks het feit dat ik werkelijk waar dól ben op sushi, gaat mijn hart toch als eerste uit naar pasta. Échte, Italiaanse, pasta. Gewoon omdat het zo lekker is. Een van mijn favorieten is Bolognese ragú, liefst met pappardelle of tagliatelle, maar in geval van nood is spaghetti ook goed. Dit recept komt uit mijn kookboek ‘Wat te koken en hoe het te koken’. Dat kookboek is sowieso een enorme aanrader. Er staan heerlijke recepten in, goed en helder uitgelegd en niet al te moeilijk. Iedereen kan het maken, als je de stappen maar goed volgt!

Ik had natuurlijk zo direct de tekst van het kookboek kunnen kopiëren, lekker makkelijk. Maar mij leek het handiger om het hele recept in eigen woorden te vertellen, omdat her en der nog wat kleine verwarrende dingetjes in het recept zitten, die ik pas na een paar keer maken heb kunnen oplossen. Dit recept kost wel wat van je tijd en is daarom heel geschikt om te maken op een luie zondagmiddag, of een dag van te voren, als je bezoek verwacht. Ik hoop in ieder geval dat je met mijn variant van het recept en bijbehorende foto’s een heerlijk dampende pan pastasaus op tafel kan zetten!

Voorbereidingstijd: 40 minuten
Bereidingstijd: 90 minuten
Voor ruim 6 personen

Ingrediënten:

1 eetlepel milde olijfolie
500 gram mager rundergehakt
2 uien
2 stengels bleekselderij
1 flinke wortel
2 tenen knoflook
200 gram (ronde) pancetta (een dikke plak)
1 handvol verse basilicum
2 eetlepels tomatenpuree
1 laurierblad
150 ml witte wijn
150 ml melk
100 ml water
800 gram tomatenblokjes uit blik
500 gram tagliatelle/spaghetti/pappardelle
zout en peper
Een stuk Parmezaanse kaas, voor op tafel

Zo doe je het!

DSC 6854 300x243 custom Bolognese ragú: een makkelijk receptNeem een grote pan en zet deze op het vuur. Giet een heel klein beetje van je lekkerste olijfolie (geen extra vergine!) in de pan. Normaliter gebruik je geen olie of boter als je gehakt gaat bakken, maar omdat je een saus maakt is het wel handig. De vetten die dan vrij komen zijn mooie sausbinders! Laat de olie even goed heet worden en doe het gehakt in de pan. Kruid het gehakt lichtjes met een snufje zout en wat verse zwarte peper. Goed rullen! Het is belangrijk dat de pan goed heet is, zodat het gehakt snel bakt en niet kookt in het eigen vet. Ook moet je er goed op letten dat je het gehakt niet te lang door laat bakken, dan wordt het droog.

DSC 6869 300x232 custom Bolognese ragú: een makkelijk receptAls het gehakt mooi bruin geworden is, laat je het nog even staan tot het meeste vocht verdampt is. Doe daarna het gehakt over in een schaal, waar het kan rusten.
Dan doe je de uien, bleekselderij, wortel en knoflook (al in grove stukken gehakt) in de kom van de keukenmachine. (Geen keukenmachine? Dan ben je wat langer bezig en zul je alles fijn moeten snijden/hakken.)

Laat de keukenmachine een paar keer kort maar krachtig draaien, door op de ‘pulse’knop te drukken. Hierdoor worden de groenten flink gehakt, zonder dat het té fijn is.
Bespaart veel tijd!

DSC 6874 300x234 custom Bolognese ragú: een makkelijk receptSnij de pancetta in kleine stukjes. Als het even kan zou ik de zachtere pancetta (rond) gebruiken,  maar als je platte pancetta hebt is dat natuurlijk ook goed. Zet de pan weer op het vuur, laat even heet worden en bak de pancetta tot deze goudbruin en licht krokant geworden is. Voeg de groenten toe aan de pancetta en zet het vuur zacht. Bak de groenten in de pan ongeveer tien minuten, tot ze gaar zijn.

Voeg dan ook het gehakt uit de schaal weer toe aan de pan en verscheur de basilicumblaadjes erboven. Roer goed door, geef het even wat rust en roer daarna de tomatenpuree, het laurierblad (als je ervan houdt kun je best twee kleinere blaadjes gebruiken) en de witte wijn door het mengsel heen. Op dit moment vind ik koken het leukste, die geuren maken het zo heerlijk!

DSC 6877 300x231 custom Bolognese ragú: een makkelijk receptLaat het mengsel zacht sudderen en inkoken tot een geheel en het op een saus begint te lijken. Roer daarna de melk er voorzichtig doorheen en voeg dan de tomaten en 100 ml water toe. Voorzichtig even omroeren, maar daarna vooral met rust laten, zodat het mengsel lekker warm kan worden en kan gaan koken. Roer na vijf minuten nog eens goed door en breng op smaak met zout en peper.

Dan komt nu het makkelijkste gedeelte. De saus is klaar en die kan je nu lekker laten sudderen. Minimaal anderhalf uur, zelf vind ik het na twee uur eigenlijk nog lekkerder. Dan is het gehakt helemaal mals en de saus is veranderd van waterig in een volle, dikke en overheerlijk geurende saus. Kijk en probeer of de smaak van de saus goed is, voeg anders nog wat peper en zout toe. Persoonlijk laat ik deze saus gerust vier uur pruttelen op het allerkleinste pitje. Want hoe langer, hoe beter! Maak je dit echter een dag van te voren, dan is anderhalf uur op de dag van het bereiden prima en kun je een uur voor je het gerecht wil serveren de saus weer opzetten. Het voordeel is dat de saus dan nog veel voller en gekruider smaakt en gewoonweg lekkerder is. Heerlijk toch?

Kook je pasta pas op het allerlaatste voor het serveren en rasp de parmezaanse kaas (denk om je vingers!). Voeg vlak voor het serveren nog een snufje geraspte parmezaan toe aan de saus die lekker staat te pruttelen en roer goed door. Dit geeft een extra mooie glans aan je saus! Noms! Lekker opscheppen, fijn glas wijn – een Cianti classico of Ripasso doet het altijd goed – en genieten maar.

Buon appetito!

DSC 6900 601x464 custom Bolognese ragú: een makkelijk recept

Tips!

  • Pancetta kun je met name bij delicatessenzaakjes krijgen. In Rotterdam ga ik er altijd voor naar Little Italy, een Italiaanse supermarkt tussen de Meent en Lombardkade. Daar verkopen ze sowieso de heerlijkste dingen. Ik neem altijd ietsje meer van de ronde pancetta dan ik nodig heb, want ook bij de borrel is het heel erg lekker!
  • Neem vooral heel erg de tijd en een lekker wijntje bij het koken. Het is echt niet moeilijk, het zijn alleen wat veel verschillende stappen. 
  • Ook lekker: vervang de witte wijn voor vermouth, zoals Martini Bianco. Geeft ook een heerlijke, ietwat zoetere smaak aan de saus. 
  • Als je dan toch in een deli-zaak bent voor die pancetta, neem dan ook een goede pasta mee. Als je het zelf vers kunt maken, nóg beter, maar gedroogde pasta is echt geen schande, de Italianen gebruiken het zelf ook veelvuldig. Kies voor tagliatelle (traditie in de stad Bolognà, waar de Bolognesesaus vandaan komt) of pappardelle en bij gebrek aan beter voor spaghetti.

 

 

 

 

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>