Navigation Menu+

Filmwereld: Bollywood

Geplaatst on 24 april 2012 in Film&TV | 0 Reacties

om_shanti_om-1

Een jaar of vijf geleden kwam ik plotseling tot de ontdekking dat Hollywood helemaal niet het enige filmcircus op deze aardbol is. Want ook al lijkt het alsof het in het westen alleen maar om Brangelina, Charlie Sheen en de nieuwste Hangover-film draait, niets is minder waar! De filmindustrie van India, Bollywood, is groter, kent meer prijzen en er worden véél meer films gemaakt, die minstens zulke successen zijn als de Hollywood Box office. En waar vroeger de films uit India bekend stonden als ‘allemaal hetzelfde’, ‘veel te lang’ en ‘onwijs traag’, is er echt wel iets veranderd in India en zijn de films daar niet meer zoals ze vroeger waren. Natuurlijk, het zijn nog steeds halve musicals, met de uitgebreide liedjes in Hindi, waarbij iedereen spontaan aan een energieke dans begint, maar de verhalen zijn origineler, de films minder lang en een stuk moderner. Tegenwoordig wordt er zo af en toe zelfs gezoend in Bollywoodfilms! Oeh!

Zom shanti om 1 300x225 Filmwereld: Bollywoodonder gekheid, ik kan enorm genieten van bollywoodfilms. Het aanstekelijke ritme uit de muziek, de mooie kleding en de prachtige, vaak ontroerende verhalen, maken het aangenaam tijdsverdrijf. Ik vind het prettig om zo af en toe niet naar Hollywoodfilms vol overdreven actie, seks en afgeraffelde verhaallijnen te kijken maar eens wat anders te zien. De verhalen gaan vaak over (natuurlijk) de liefde en relaties, maar ook over de moeizame relatie tussen India en Pakistan, over criminaliteit, you name it. Ook spelen niet alle Bollywoodfilms zich in India af. Veel Indiers wonen in Engeland, met name in Londen. De Londense wijk Southall komt ook vaker dan eens naar voren in films. Onlangs schreef vriendinnetje en blogger Marjolein  – Berlijn-blog.nl – een blog over een Bollywoodfilm die zich in Berlijn afspeelt!

In Nederland zijn Bollywoodfilms ook razend populair. Nederland heeft een vrij grote Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap en Bollywoodfilms zijn populair. Een van de dingen die me zo aantrok aan Rotterdam, is dat Bollywood hier gewoon écht leeft! Filmwinkels waar je vier dvd’s kunt krijgen voor een tientje maar ook posters en andere fanprullaria van jouw favoriete acteur of actrice en als er iets aan de hand is met een nieuwe film, show of acteur, dan is dat het gesprek van de dag. En dat bij mij om de hoek! En wil je een bolly-film in de bioscoop zien? Dat kan hoor, gewoon bij Pathé de Kuip. Elke maand draait er wel een nieuwe Bollywoodfilm, met Nederlandse ondertiteling uiteraard. Heerlijk, multi-culti, I love it!
Ook op internet valt er van alles te vinden over Bollywood. Via de Nederlandse blog Bollywood.nl kan ik op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd in en rondom de filmwereld. Van de laatste roddels en schandalen rondom acteurs/actrices, tot nieuwste trailers en filmreleases.

image2 300x214 Filmwereld: BollywoodUit mijn (inmiddels niet zo’n bescheiden meer) dvd- collectie heb ik een paar favorieten! Het zijn allemaal romantische komedies of dramafilms maar stuk voor stuk prachtig en zeker het bekijken waard. Ik ben stiekem best een beetje dol op acteur Shahrukh Khan, dus geniet er altijd een beetje extra van als ik een leuke film zie met hem erin. Ook Aiswayria Rai, een van de bekendste Indiase actrices vind ik geweldig om te zien. Ze heeft niet alleen heel erg veel humor maar ze is ook nog eens van de betere actrices. Ik heb er héél kort een samenvatting bij gezet, zodat je een idee krijgt van het verhaal. Klik op de filmnaam als je meer wil weten over het verhaal en de film.

Om Shanti Om – Prachtige film vol show over een simpele jongen die in de jaren ’70 beroemd acteur wil worden. Na zijn plotselinge dood reincarneert hij als verwende zoon van een beroemd acteur. Remake van een oude film, een van de allergrootste successen van de Indiase filmindustrie. Dit is absoluut een van mijn favorieten!

Veer Zaara – Pakistaans meisje wordt verliefd op Indiase man als ze India bezoekt. Helaas is ze al verloofd met een enorme zak van een vent en die laat de Indiase man oppakken en in het gevang pleuren. De film speelt zich twintig jaar later af en begint in de gevangenis, waar de Indiase man nog steeds zit. Prachtig drama, heel romantisch, prachtig gefilmd en een weinig standaard verhaal. (I cried…)

Devdas – Devdas mag niet trouwen met zijn jeugdliefde en raakt aan de drank en gaat bij prostituees wonen. Triest verhaal van een man die zijn grote liefde ooit nog wil zien voor hij sterft. Zielig. Echt. (I cried… again)

Namaste London – Vrolijk verhaal! Verwende Britse tut (met Indiase Roots) is verloofd met verwende Britse dude maar moet van vader met Indier trouwen (duh, zo gaat dat). Dan neemt pa haar mee naar India, waar ze (om haar vader een plezier te doen) trouwt met een Indiër. Ze trouwen op de traditionele Indiase wijze, die niet rechtsgeldig is in Engeland, dus als ze terug zou zijn in Engeland was er nog niet zoveel aan de hand had ze bedacht. Haar nieuwbakken man én Britse verloofde denken daar iets anders over. Leuke komedie, heerlijk verhaal.

Jab we met – Wie kent Elizabethtown? Deze film is een Indiase variant. Dat wil zeggen: het verhaal líjkt erop in het begin, maar pakt – geheel op Bollywoodwijze – natuurlijk compleet anders uit. Depressieve rijke zakenman bakt er niets van op z’n werk en wil er eigenlijk een eind aan maken. Tot hij de eeuwige optimist Geet tegenkomt, die zijn leven compleet verandert. Mooi verhaal, dat op het eerste oog flinterdun lijkt, maar écht wel een stukje dieper gaat en prachtig blijkt te zijn.

Bride and Prejudice – Indiase variant van het beroemde ‘Pride and Prejudice’ van Jane Austen, met een komische twist. Blanke acteur met vooroordelen meets pittige Indiase dame. Lekker los verhaal, fijn om te kijken. Niet gesproken in Hindi maar in het Engels en daarom een leuke film voor Bollywood-beginners.

Kabhi Khushi Kabhie Gham – Rijke zoon wordt plotseling *oeps* verliefd op straatarm doch pittig meisje. Dat huwelijk mag niet van pa en ma dus vluchten ze naar Engeland. De broer (en tevens beste vriend) van de zoon hoort vele jaren later pas dat dat de reden is dat zijn broer zomaar is vertrokken en gaat hem zoeken. Mooi verhaal en Bollywood traditie ten top! Als je een échte Bollywoodfilm zonder westers geneuzel wil zien, dan mag je deze niet overslaan. Dit was hét succes voor Om Shanti Om uitkwam. Prachtige film met een van mijn favoriete Bolly-actrices, Kajol!

Wil je meer bollywoodfilm-tips? Laat het even weten! En heb jij een film die ik nog niet heb gezien? Laat het dan weten in de comments, ik ben áltijd op zoek naar nieuwe/leuke titels!

Heb jij wel eens een Bollywoodfilm gezien?

 

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>