Navigation Menu+

Vijf liedjes voor het slapen gaan

Geplaatst on 2 mei 2012 in Books&Music | 2 reacties

Zong jouw moeder ook slaapliedjes voor jou toen je klein was? En kon je ook niet goed in slaap komen als je moeder (of vader) een avond géén liedje wilde zingen? Muziek werkt ontspannend, iets wat bij kleine kinderen eigenlijk net zo goed werkt als bij volwassenen. En ‘t is heel erg handig! Als je lastig in slaap kunt komen, te licht slaapt of veel last hebt van nachtmerries, dan kan het heel erg ontspannend werken om muziek te luisteren voor je in slaap valt. Dit heeft een positieve uitwerking op je hartslag en ademhaling, die rustiger wordt. Maar ook je hersenen reageren op rustige, ontspannen maar vooral monotone tonen.

Nu heb je een heleboel slaap-apps, met allemaal geluiden van zingende walvissen, bamboefluiten, regenbuien en een branding aan het strand, en ik vind dat heerlijk. Ik gebruik er regelmatig een aantal, zoals SleepStream 2 en Ambiance voor de iPhone. Het werkt super als ik me niet lekker voel, of een nare dag heb gehad en lastig in slaap kom. Toch heb ik niet altijd zulke geluiden nodig. Ook gewone muziek werkt voor mij heel erg goed. Zo heb ik een aantal favoriete liedjes, die me helpen om te ontspannen, wegdromen of die fijne herinneringen brengt, waardoor relaxen ook veel makkelijker gaat. Het grappige is dat al deze liedjes één ding allemaal gemeen hebben: allen hebben elektro invloeden en bijna alle liedjes zijn instrumentaal. Hoewel dat misschien wat saai klinkt, zijn het stuk voor stuk heerlijke nummers, waarmee ik heerlijk in slaap kan dommelen. Tijd om ze te delen, misschien slaap jij ook wel een stuk lekkerder vanavond!

Trentemöller - In Progress
Een van mijn favoriete acts ever. Het album ‘The Last Resort’ is al sinds 2007 een onafgebroken favoriet en ik blijf er maar van genieten. Voor mij is de sound van deze DJ-act, onlosmakelijk verbonden aan reizen, onderweg zijn en aan Berlijn. Bij dit nummer kan ik heerlijk wegdromen, denk ik aan een lange treinreis in een donker winterlandschap. En voor het liedje afgelopen is, slaap ik.

The Cure – A Forest
Mijn ouders waren (tot de zendervernieuwing) altijd enorme Radio 2-verslaafden. En aangezien wij als kinderen bij hen in de auto zaten, konden we tijdens lange autoritten heerlijk mee luisteren naar de radio. ‘s Nachts werd vaak A Forest gedraaid, van the Cure. Ik herinner me de lange snelwegen met die oranje lantarenpalen die voorbij zoefden, terwijl ik met mijn hoofd tegen het raam aan geleund weg lag te soezelen op de achterbank. Nog steeds is dit nummer, met bijbehorende supersolo, een heerlijke slaapverwekker. Met gegarandeerd een fijne droom.


Sia
- Soon we’ll be found
Wat een prachtig mooi en breekbaar liefdesliedje is dit toch. Sia is werkelijk een briljante zangeres, die ik pas leerde kennen na een remix van haar nummer ‘The girl you lost to cocaine’. Toch bleek dat ik eigenlijk al meer liedjes van haar kende en ook een ander, eerder project waar ze aan heeft meegedaan, namelijk Zero 7. Met dit mooie liedje – met dito clip – is ontspannen niet zo moeilijk.


Jon Hopkins
– Cold out there
Als je een beetje een Sex and the City fan bent (zoals ik), dan zul je dit liedje misschien wel kennen. Het is gebruikt in de allerlaatste twee afleveringen van Sex and the City, seizoen 6, An American Girl in Paris (part une et deux). Tijdens het zien van die afleveringen vond ik het al zo’n opvallend, bijzonder mooi en rustgevend liedje, dat ik het halve internet heb afgezocht om te vinden wat voor liedje het was en waar ik het kon vinden. Pas toen ik met mijn telefoon de Shazam-app (<- link) gebruikte, kwam ik verder en vond ik de titel en artiest van dit prachtige liedje. Bekijk de clip maar eens!


La Tour
- Blue
Een enorme golden oldie uit 1991, van de Basic Instinct soundtrack. Ik ben een paar jaar eerder dan 1991 geboren, maar ik heb altijd al iets gehad met dit ietwat oubollige nummer. Wederom die elektro invloeden, die denk ik op een bepaalde manier rustgevend werken.

Oh en wil je lekker in slaap vallen zonder later wakker te schrikken van muziek uit je oordopjes? Zorg dan dat je je mp3-speler of telefoon automatisch laat stoppen met afspelen als je slaapt…

Wat is jouw favoriete liedje om mee in slaap te vallen? Post de youtubelink!

 

2 Reacties

  1. Ik slaap altijd vrij vlot in, dus aan liedjes kom ik niet eens toe.. ;-)

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>