Navigation Menu+

Gastblog: On and off the beaten path in New York City

Geplaatst on 9 mei 2012 in Travel | 32 reacties

Uitzicht_vanaf_de_High_Line

Ik hou van mensen met mooie, goede en leuke verhalen. En ik wil ze graag delen. Niet alleen schrijf ik daarom zelf graag blogs, maar ik lees ze ook graag. Daarom vraag ik zo af en toe een weerloos slachtoffer om een gastblog te schrijven voor Life & Cookies, omdat goede verhalen gewoon een podium nodig hebben. Dit geweldige verhaal van Claudia Ros mag je dan ook absoluut niet overslaan. Ze is Amerika-gek en kan alles vertellen over een van de mooiste steden van de U.S.A, New York City.

Toen ik Emma aanbood een gastblog te schrijven over New York City was ze direct enthousiast: tien originele tips over de stad waren zeer welkom, gaf ze aan. Het zijn er slecht vijf geworden: er is simpelweg té veel leuks te vertellen over de tips die ik voor dit blog geselecteerd heb. Over de mate van originaliteit valt wellicht te twisten, maar ze behoren in elk geval tot mijn favoriete things to do. On én off the beaten path in New York City dus – here we go!

Uitzicht vanaf de High Line 300x199 custom Gastblog: On and off the beaten path in New York CityThe High Line, Meatpacking District

Dwars door het populaire Meatpacking District loopt de High Line, een 2,3 km lange goederenspoorlijn die van 1860 tot en met 1980 in gebruik was en recentelijk is omgetoverd tot een groene wandelpromenade die van Gansevoort St tot 34th St dwars door de hippe stadswijk loopt. Doordat je op de High Line op tien meter hoogte door Manhattan wandelt en dit deel van de stad gekenmerkt wordt door laagbouw, bekijk je de stad vanuit een volledig nieuw perspectief. De wandeling biedt verschillende verrassende doorkijkjes, en je blíjft dan ook foto’s maken! Het groene karakter maakt de High Line extra bijzonder: de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudorf werd gevraagd om de beplanting te bepalen en het resultaat mag er zijn. Toch leuk, die Nederlandse touch. Als je geluk hebt vindt je een plekje op een van de houten loungebanken waar je op mooie dagen zo lang je maar wilt van het zonnetje kan genieten. Neem lekker wat te eten en drinken mee en geniet van het uitzicht en het langs wandelende publiek. Deel 1 en 2 zijn inmiddels al een tijd voor het publiek geopend, deel 3 van de high Line wordt in 2014 opgeleverd. Een absolute must see en een plek waarnaar je blijft terugkeren!

Whole Foods Market, Columbus Circle

Al jaren richten mijn vriend en ik onze Amerika-trips zoveel mogelijk in op de aanwezigheid van vestigingen van Whole Foods Market, een high-end supermarktketen met een duidelijke propositie: zoveel mogelijk biologisch en fair trade. We hebben gewoon geen zin om iedere avond in restaurants te zitten, maar vinden het wel belangrijk om gezond en lekker te eten. Whole Foods biedt dan uitkomst. Sowieso is het een waar feest om in de vestiging aan Columbus Circle rond te lopen en je te vergapen aan de aantrekkelijk uitgestalde groentes, het enorme aanbod aan fruit, en  de verschillende counters waar real-time verse sushi (ook met zilvervliesrijst, kom daar in Nederland maar eens om) voor je wordt gerold, biologische pizza’s voor je worden gebakken, of heerlijke sandwiches worden klaargemaakt waarbij je uiteraard het soort broodje en ieder individueel ingrediënt zelf bepaalt. Daarnaast kent Whole Foods aan Columbus Circle een enorme deli-afdeling, waar je een gerecycled kartonnen bakje pakt en vol laadt met verse biologische gerechten uit verschillende wereldkeukens: van verschillende verse soepen tot Indiase curry’s, en van Italiaanse stuffed canelloni tot en met halve biologische kippetjes. Je rekent af op het gewicht van je bakje, zoekt een plaatsje aan een van de vele tafeltjes en geniet van de hustle en bustle van de stad en haar bewoners, want veel New Yorkers eten on the go en dus is deze vestiging drukbezocht. Whole Foods is een ideaal alternatief voor de vele deli’s in de stad, en je eet er gegarandeerd lekker en verantwoord.

Shoppen op Columbus AvenueColumbus Avenue 299x224 custom Gastblog: On and off the beaten path in New York City

Trek een paar uurtjes uit om Columbus Avenue ontdekken. Ik kwam er ooit voor het eerst terecht omdat er een grote UGG Australia-vestiging zit (en een MAC-vestiging er praktisch naast) en sla deze straat nooit over, want er valt zoveel moois op winkelgebied te ontdekken! Weinig ketens, wel veel exclusieve (maar niet persé onbetaalbare) boetiekjes, gezellige restaurantjes met buitenterrassen en een AMC-bioscoop als je je voeten een paar uurtjes rust wilt gunnen. Het leuke van dit gebied is dat je er niet met hordes toeristen doorheen jakkert, maar je tussen de locals zelf beweegt, en zo een beetje gevoel krijgt van het dagelijkse leven aan de Upper West Side.

Fietsen over de Brooklyn Bridge

Een van de leukste manieren om de stad in het algemeen en Brooklyn Bridge in het bijzonder te beleven is op de fiets! Die huur je bijvoorbeeld bij de fietsenverhuur bij Columbus Circle aan de zuidwesthoek van Central Park (kan je vantevoren lekker ontbijten bij Whole Foods!). Om een beetje te wennen volg je voor het eerste deel van je tocht het groengekleurde fietspad op Broadway richting downtown Manhattan. Daarna ben je grotendeels overgeleverd aan straten zonder fietspaden, maar als rechtgeaarde Hollanders zijn wij daar natuurlijk niet van onder de indruk. De in 1883 gebouwde Brooklyn Bridge is een van de mooiste en meest fotogenieke bruggen ter wereld, en biedt een prachtig uitzicht op downtown and midtown Manhattan. Draai niet meteen om als je de overkant van de brug hebt bereikt, maar rijd vooral nog even door naar Brooklyn Bridge Park, om zelf ook even rond te paraderen op de boardwalk die het decor voor zoveel films vormt! Brooklyn Bridge Park is een oase van rust als je je al een paar dagen hebt ondergedompeld in het drukke Manhattan, en vormt dan ook een ideale plek om even uit te puffen van de kilometers die je inmiddels in de benen hebt, met ook hier weer een weergaloos uitzicht op lower Manhattan. Heb je de tijd? Pak dan een stukje Brooklyn mee: de straatjes in de direct nabijheid van het park zijn veelal een lust voor het oog  en voor je het weet fantaseer je over een appartementje met uitzicht over de East River – ik zag mezelf al helemaal zitten! Als je klaar bent om de brug weer over te steken naar Manhattan ben je ook vast blij dat je gekozen hebt voor de fiets: niet alleen ben je veel mobieler en kan je brug met park en Brooklyn combineren, maar je voeten zijn je vast en zeker ook dankbaar voor deze break!

9/11 Memorial9 11 Memorial 299x399 custom Gastblog: On and off the beaten path in New York City

De eerst keer dat wij in New York waren na de aanslagen op de Twin Towers was in 2003, en sindsdien zijn we praktisch ieder jaar gaan kijken naar de nieuwe ontwikkelingen op deze plek. Veel leek er niet te gebeuren: iedere keer opnieuw keken we naar een bouwput waar weinig schot in leek te zitten, maar dat was afgelopen jaar plotseling drastisch veranderd. Niet alleen schoten plotseling de verschillende gebouwen de lucht in, maar ook het 9/11 Memorial bleek toegankelijk voor bezoekers (www.911memorial.org).

Op de plekken waar 1 en 2 World Trade Center vroeger stonden, zijn nu twee ‘reflecting pools’ gemaakt. De brede randen van de pools zijn van brons, waarin de namen van alle slachtoffers zijn uitgespaard, heel indrukwekkend. Het memorial vormt een ruimtelijk gebied, waar naast de pools en een museum heel veel groen is gepland: zo staan er maar liefst vierhonderd bomen. Het was bijzonder om er te mogen zijn: er is een waardig en werkelijk prachtig memorial uit de puinhopen opgerezen waarvan ik verwacht dat het zich tot een plek zal ontwikkelen waar de wereld weer samenkomt: zowel om de slachtoffers van de aanslagen te gedenken, als om zich te laten inspireren door de positieve energie die er gelukkig weer van uitgaat.

Foto’s: Claudia Ros.

Ben jij in New York geweest? Wat is jouw favoriete plek?

Heb je zelf ook een leuk verhaal, hobby of iets anders dat je graag zou willen delen? Of zou je überhaupt graag gastbloggen? Stuur dan een mail naar emma@lifeandcookies.nl

 

32 Reacties

 1. Ik ben in NY geweest in 1998, dus nog vóór 9/11. Mijn favo plekje is in de hal van Grand Central Station, of een luie dag midden in Central Park op het gras doorbrengen, of The Bronx Zoo, of gewoon lekker doelloos slenteren en je dan ineens realiseren dat je gen idee hebt waar je bent, maar zo wel NY hebt ervaren zoals de bewoners dat doen.
   
  Super stad!

 2. Nu geen tijd om deze blog te lezen, maar ik wil alvast laten weten dat ik hier heel blij mee ben, aangezien ik in september naar NYC ga! o/ Yay!

 3. High Line is zo geweldig, als je daar geweest bent zou ik zeker even de Chelsea market daar beneden bezoeken, wat een supergaaf pand met nog leukere zaakjes/markets. Oh NYC, love of my life stadsgewijs… ik heb een mail van tig ‘kantjes’ met al mijn tips na de 5x dat ik er geweest ben. Die stuur ik wel s naar mensen die er specifiek om vragen. 
  Ik zou op zeker een keer een middagje Coney Island doen, lekker aan het strand (negeer de Russische hoertjes en maffia) is wel een aardige rit met de metro,  maar bij mooi weer zeker leuk om even te doen incl een hotdog van de fameuze Nates.
  Mijn meest fijne plek in NYC is Bethesda Terrace in Central Park, heerlijk met een boek in de zon naast de schitterende fontein mensen kijken en genieten van de rust middenin de metropool.
  Ik had het geluk na 3 jaar een NL stel via vrienden te leren kennen, die wonen Upper East Side in een mini maar luxe appt. met doorman, die namen me mee naar de Uni waar ze werken en naar allerlei decadente rooftopbars waar je als toerist nooit binnenkomt. Flessen bubbels voor meer dan 10000USD, dat soort gekkigheid. Zeker tof om n keer je ogen uit te kijken (en n pilke van 15USD te drinken haha)
  Ik hou op, ik mis NYC zo erg, ik kom wel terug als ik een ticket geboekt heb voor een volgende keer, want die komt er! En dan kan ik mijn grote liefde R kennis laten maken met de fijnste plek op aarde (in my book, na Eindhoven dan)
  Overigens ligt er hier een heel fijn boek wat ik bij the Strand kocht; NYC, off the beaten path ;-)
   

 4. Prachtige blog! Het leest prettig en toen ik het gelezen had bleek ik ineens thuis te zitten! Ik wilde m’n schoenen al aan doen voor een wandeling!

 5. Ik zou sowieso een dagje Meatpacking District doen! De High Line is ‘s avonds ook prachtig. Kun je daarna lekker gaan eten bij Artichoke (10th Ave & W 17th St), voor de allerrrlekkerste pizza’s! Chelsea Market is inderdaad ook heel erg leuk, ook met veel lekker eten! En de mooiste Sephora zit ook al in deze buurt (9th Ave & W 13th St).
   
  De Upper West Side is ook zeker de moeite waard, met Riverside Park, Morningside Park en de Columbia University!
   
  Ohhhh how I miss New York…

 6. Wat een heerlijk blog, zei ik gister al tegen spems . Ik hoop echt nog dit jaar, maar zeker volgend jaar naar NYC te gaan. Liefst met een zakelijke reden, maar eigenlijk omdat het zoveel sfeer ademt en (hopelijk) een ander Amerika laat zien dan ik in 2009 zag. (veel natuur, weinig mens)

  •  @keesromkes Leuk om te lezen dat je ervan genoten hebt! Ik zeg: dit jaar nog boeken, bijvoorbeeld tijdens de Indian Summer (eind oktober, begin november) – wat mij betreft de allermooiste tijd van het jaar om in de stad rond te wandelen. KLM heeft ieder jaar na de zomervakantie aanbiedingen, en als je slim je vluchttijden kiest kan je zomaar vijf dagen van de stad genieten terwijl je maar drie overnachtingen hoeft te boeken. En op veel natuur, weinig mens zal je de stad niet kunnen betrappen! ;o)

 7. Ik wil er sowieso nog een keer heen, wat een overweldigende stad! We zijn er toen 12 dagen geweest en een hoop gezien, maar nog lang niet alles. Deze tips zal ik zeker meenemen al raad ik het af om over de Brooklyn Bridge te fietsen, te veel mensen daar, lopend is goed te doen. Ook leuk in Brooklyn zijn de ateliers met hun exposities. Ook wij liepen tegen de bouwput aan van ‘Ground Zero” dus ben wel benieuwd naar de nieuwe skyline van NY.
  Oh ik heb ook een tip! Vergeet de pont naar het Vrijheidsbeeld. Er gaan gratis veerdiensten naar Staten Island en varen langs het beeld, heb je gelijk geld uitgespaard voor een heerlijke pizza slice niet ver van de aanlegplaats.

  •  @Martijnvdwal Ja, de Staten Island Ferry is inderdaad ook een goeie tip! Hebben wij de laatste keer ook eindelijk een keer gedaan. Sowieso lekker om even op het water te zijn, zeker tijdens de hittegolf waar wij middenin zaten. :o )

   • Hittegolf in NY? wauw, dat wil je toch niet meemaken? We zijn in mei geweest en toen het een keer wat warmer werd (20C) dan was het in Manhatten ook erg warm.

    •  @Martijnvdwal Nee, dat wil je inderdaad niet meemaken, haha! Ik werd er niet vrolijk van, maar wat moet je? Veel hangen in Central Park, een filmmarathon op de heetste uren van de dag, airconditioned musea en met je bezwete hoofd luxe warenhuizen als Bendel en Saks Fifth onveilig maken! :o D

 8. En jazzclubs Smalls en Smoke. Broodje gefrituurde oesters in grand central station en daarmeede brooklyn bridge oplopen. De bibliotheek! Open air theater in de zomer. Fijne boekhandeltjes in Harlem… Zucht!

 9. Laatste keer dat ik er was was in augustus, ruim 40gr…echt way too much! Maar beter warm in NYC dan warm in Tietjerkstradeel ;-) En die gratis ferry is idd meer dan voldoende, prima foto-op. Als ik nog even een restaurant mag pluggen; Balthazars. Op Springstreet. Vooraf reserveren. Zien en gezien worden. Echt super! Mijn broertje gaf me ooit voor mijn verjaardag een reservering plus giftcard van daar. Vond ik echt een briljant kado. 

 10. Eindelijk tijd gevonden om deze blog te lezen. Claudia, wat schrijf je heerlijk! Heb er echt van genoten. :) Nu kan ik al helemaal niet meer wachten om eindelijk kennis te maken met NYC. :) Ik ga je tips meenemen! Maar wat ik me nog afvraag: wie weet er een goed hotel? Niet te duur, goede locatie? :)  

  •  @Nelleke Dankjewel Nelleke, fijn om te horen dat je ervan hebt genoten! Boeken die trip! Ik zit zelf altijd in Park Central Hotel: die verdient zeker de kwalificatie ‘goede lokatie’, want 57th St ter hoogte van Broadway dus dicht bij Whole Foods en Central Park en nog veel meer hotspots, maar goedkoop is het niet echt – tussen de 175-200 euro per nacht. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd of er iemand is die een echt lekker hotelletje weet voor minder…

  • @Nelleke
   Hotel Penn is redelijk goedkoop en de locatie is TOP (tegenover Madison Square Garden, vlakbij Times Square en Macy’s). Het is geen heel erg goed hotel, maar wel prima om een paar nachten te slapen en de locatie maakt een hoop goed. 
    
   Erg fijne hotels zijn: THe Roosevelt, Hudson, Staybridge Times Square en volgende maand ga ik naar Hotel Yotel (schijnt ook erg fijn te zijn).
    

   • Bedankt voor de tips! :D
     

  •  @Nelleke We hebben via Airbnb.com (bed and breakfast) bij een Zwitsers stel in Harlem een kamertje geboekt. Ze woonden er al voordat de taxi’s Harlem in durfden te rijden. Kostte ons €550,- voor 10-12 nachten. Super aardige mensen. En Harlem is nu ook een leuke buurt om er doorheen te lopen.

   •  @Martijnvdwal Klinkt goed! Ik weet niet hoe mijn vriend erover denkt, maar ik wil heel graag een keer via Airbnb.com iets boeken. :) Bedankt voor de tip!

    •  @Nelleke Ik heb de gastheer van onze b&b gemaild. Hij vertelde mij dat hij hun kamer van de website hebben gehaald omdat er extra belastingen over betaald moesten worden. In plaats daarvan hebben ze een eigen website: http://web.me.com/henrib1/Room_in_New_York/Welcome.html
     Ik kan hun aanraden, hele aardige mensen, kamer is super makkelijk te bereiken met de ‘tube’. Dat is wel wat je wil na 8 uur vliegen. Je zou eigenlijk gek zijn om het niet te doen ;)
     Ook staat er op de site genoeg tips om te doen en ook tips om vooral NIET te doen.

    •  @Martijnvdwal Dank je wel voor alle moeite! :) Klinkt erg goed. Ik ga eens even met mijn vriend overleggen. :)

    •  @Nelleke Geen probleem. Het is altijd fijn om een beetje hulp te worden met onbekende bestemmingen. Succes!

 11. Ik houd van NYC, ga er over een klein maandje weer heen. Het is en blijft m’n favoriete stad! Ieder stukje Manhattan maakt me blij, maar op een bankje op Union Square met een zelf samengestelde salade van Whole Foods ben ik echt heel blij…hoe stom dat ook klinkt.
   
  Het 9/11 Memorial gaf me echt kippenvel…echt heel erg indrukwekkend.

 12. Hotel 17 in 17th street! Menig videoclip (oa van Madonna) en Woody Allen film zijn hier opgenomen! Niet perse chique, maar gewoon prima. Sohotel is ook goed gelegen. En Washington Square Hotel. We nemen altijd een hotel onder de 20ste straat. Dan zit je echt in de Sex & The City buurtjes down town.

  •  @suuz Dank je wel, ik ga eens op internet rondsnuffelen. :)

 13.  @Martijnvdwal Shit, de link van hun website doet het niet meer! Martijn, weet jij toevallig waar we ze nog meer kunnen vinden? :)

 14. @Nelleke oh, dat is apart. nou ja hier is zijn e-mail adres: henrib1@mac.com oh en ik zie nu ook een enorme telfort in mijn vorige post :) zeg maar dat je zijn mailadres van mij hebt gekregen. groet, @Martijnvdwal

 15. @Martijnvdwal Dank je! :)

 16. Och stomme telefoon. telfort is natuurlijk typfout…

 17.  @Martijnvdwal Ik snap je, dat is het belangrijkste. :)

 18. FIETSEN IN NEW YORK
  Het was een geweldige tijd in New York met 5 dames. Een van de leukste dagen was toch wel op de fiets door New York. Zo zie je deze stad van een andere kant. Niet alle wegen hebben hier fietspaden, dus af en toe wel een beetje spannend. Niet echt aan te raden als je kleine kinderen hebt. We hebben onze fietsen gehuurd bij Askin. Zie ook: http://www.centralparkbikerent.com. Aanrader!!

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>