Navigation Menu+

How to… een noodpakket samenstellen

Geplaatst on 16 mei 2012 in How to... | 1 comment

moerdijk2

In Rotterdam wonen is echt heel leuk, ook met opengebroken straat. De afgelopen weken heb ik al een paar keer zonder gas en water gezeten. Best even gek, want ineens bedenk je je weer hoe belangrijk het is om drinkbaar water tot je beschikking te hebben. Niet alleen om te drinken of mee te koken, maar ook om je te wassen of het toilet door te spoelen. En wat dacht je van gas? Tenslotte is het nog niet zo warm buiten en krijg je ‘t zonder verwarming vrij snel koud. Eigenlijk merk je vrij weinig van het feit dat je buren bent met een van de grootste havens ter wereld. Zo af en toe ruik je wel eens een benzinelucht in de ochtend en soms is er een fikse brand. Maar toevallig zit je in de regio Rijnmond ook in een potentieel rampengebied. En is het dus goed mogelijk dat je op een bepaald moment langere tijd zonder water, elektriciteit of gas zit. En dan?

moerdijk2 299x223 custom How to... een noodpakket samenstellenDat je bij het af gaan van de sirenes direct naar binnen moet gaan, ramen en deuren gesloten houden en de tv of radio moet afstemmen op de rampenzender, is iedereen wel bekend. Toch weten veel mensen niet veel meer dan dat en is het best wel slim om daar eens over na te denken. Ook als je niet in de regio Rijnmond woont, is het niet 100% zeker dat er nooit iets zal gebeuren waardoor je helemaal op jezelf bent aangewezen, voor er hulp van de autoriteiten komt. Denk aan de rampen in Enschede en Moerdijk en denk aan de gebieden rond de hoogovens van Tata Steel, het Ruhrgebied net over de grens bij Nijmegen of de aardgasindustrie in Drenthe en Groningen. Nu ben ik absoluut niet paranoïde of bang dat overmorgen de Shell in de haven ontploft, maar ik ben wel graag goed voorbereid. Gewoon, just in case. In de meterkast heb ik daarom een paar dingen op voorraad en in een aparte keukenlade liggen nog een aantal handige dingen die van pas kunnen komen in grote én minder ernstige noodsituaties. Tien handige dingen op een rij, waarmee je je eigen overlevingspakket voor noodsituaties samen kunt stellen!

 • Water: Op moment dat er iets aan de hand is, is drinkwater een van de allerbelangrijkste behoeftes van een mens. Als er een tekort ontstaat vanwege een lek of het water niet meer veilig is om te drinken vanwege vervuiling, is het handig om minimaal een sixpack (12 liter) mineraalwater in de meterkast te hebben staan. Daar neemt het weinig ruimte in en het kan altijd van pas komen! Vlak na de brand bij Moerdijk (weet je nog?) kwam er troebel en stinkend water uit mijn kraan, waarop ik direct besloot het niet te drinken en greep ik een pak Bar Le Duc uit de meterkast. Handig vond ik! Voor de prijs hoef je het niet te laten, een doos met zes pakken Bar le Duc water, kost € 2.82. Da’s € 0,23 cent per liter!
 • image preview 150x150 How to... een noodpakket samenstellenZaklamp: In het donker zitten zonder stroom, water en gas is écht geen pretje. Op zo’n moment is het handig om een goede zaklamp (met veiligheidskeurmerk en een extra set batterijen) in de buurt te hebben, waarmee je goed kunt zien waar je loopt en bijvoorbeeld de gaskraan uit kunt schakelen of de nodige kaarsen aan kunt steken. Zelf heb ik zowel zo’n goede zaklamp én een heel handig opwindbaar zaklampje van de ikea. Geen batterijen nodig, werkt altijd! Deze Ljusa zaklamp kost 3.99 en vond ik op de kinderafdeling. Hij geeft niet super veel licht, maar genoeg om iets te kunnen zien als je telefoon helemaal leeg is.
 • EHBO-kit: Met een beetje geluk blijft iedereen gewoon heel, maar in gekke omstandigheden zit een ongelukje in een nog kleiner hoekje en dan komt een EHBO-doos altijd van pas! Let erop dat de doos voldoet aan de minimale wettelijke eisen en dat de inhoud klopt. Ook is het belangrijk om goed op de data te letten, pleisters, betadine en steriele gaasjes hebben een houdbaarheidsdatum en je moet de producten die over datum zijn dus direct vervangen. Lees hier meer over de inhoud van een EHBO-doos. Heb jij er thuis eentje staan?
 • Fluitje: Het klinkt misschien suf, maar een fluitje kan van levensbelang zijn om aan te geven dat je leeft en waar je je bevind. Immers, na drie uur schreeuwen om hulp ben je wel schor en is een fluitje je redding als je nog enige vorm van adem over hebt. Zelfs als het zo zacht is dat mensen het wellicht niet horen, kan een hond altijd het geluid van een fluitje waarnemen.
 • Kaarsen/waxinelichtjes + aansteker én lucifers (waterdicht verpakt): Als je in het donker zit, ga je natuurlijk niet je zaklamp gebruiken tot de batterijen op zijn. Kaarsen en waxinelichtjes zijn dan veel handiger! Zorg er voor dat je altijd genoeg van die krengen in huis hebt en dan niet enkel voor de romantiek zo af en toe. Een pakje lucifers kun je handig in een hersluitbaar boterhamzakje verpakken, evenals een aansteker.
 • Warmhouddekens: Zonder verwarming ligt onderkoeling sneller op de loer dan je denkt. Met name angst, schrik of water kunnen dat proces nogal versnellen en dan zijn warmhouddekens niet alleen maar fijn! In de meeste EHBO-dozen kun je wel een warmhouddeken van aluminiumfolie vinden, maar het is slim om er een aantal meer aan te schaffen en eventueel een stapeltje fleecedekens klaar te leggen.
 • Multitool/zakmes: Dit is een tool die ik zelf ook nog niet in huis heb en die ik nog wel wil aanschaffen. Een multitool is een simpel en relatief klein ding, maar bevat al het gereedschap wat je in de basis maar nodig kunt hebben. En zeg nou zelf, ga jij in het pikkedonker zitten rommelen in een grote doos met gereedschap terwijl je in je ene hand een zaklamp hebt en een deken om je heen geslagen?Noodpakker How to... een noodpakket samenstellen
 • Radio op batterijen: Wat doe je als je tv het niet meer doet en je mobiele telefoon leeg is of het netwerk plat ligt? Dan is er gelukkig nog altijd de radio. De rampenzender is bij een regio-ramp de regionale tv-zender (bijvoorbeeld RTV-Rijnmond of RTV-Oost) en bij landelijke rampen Radio 1. Verstandig is het om gebruik te maken van een kleine wereldontvanger op batterijen, dat zijn vaak de beste apparaten. Je kunt ze krijgen in camping- en survivalwinkels.
 • Desinfecterende handgel en/of vochtige doekjes: Na drie dagen zonder water (en dus zonder douchen) kan het  prettig zijn om jezelf even een klein beetje op te frissen, al is het maar met desinfecterende handgel of vochtige doekjes. Ook is desinfectie-gel erg handig, als je iemand moet helpen die een wond heeft of in aanraking bent geweest met een (mogelijk) ziek persoon. Er zijn enorm veel verschillende handgels, ik vind persoonlijk die van Herome het fijnste en die stinkt het minst.
 • Eventuele extra’s:
  • Verzegeld zakje met kopieen van je paspoort, rijbewijs en verzekeringspapieren,
  • Plattegrond van de omgeving, een wegenkaart en een lijstje met telefoonnummers.
  • Voorraad houdbaar eten voor drie dagen (bijvoorbeeld blikvoer). Denk aan de houdbaarheidsdata!
  • Plastic poncho’s, eentje per persoon.
  • Brandblusser en branddeken (deze heb ik standaard in huis!)

Ook handig: acht tips als je eerste hulp bij ongelukken moet verlenen.
Wil je meer informatie of meer lezen? Kijk dan eens op www.nederlandveilig.nl. Hier kun je ook kant-en-klare noodpakketten bestellen, die officieel zijn goedgekeurd en in ieder geval de minimale vereisten hebben.

Heb jij wel eens nagedacht over wat te doen bij een ramp? En ben je daar op voorbereid?

Op internet circuleert er al jaren een hele coole film (gemaakt door studenten) over een enorme ramp/aanslag in Nederland. Het filmpje duurt 9 minuten en is gemaakt als een soort preview van een langere film. Heel gaaf om eens naar te kijken!

1 Reactie

 1. Beste Emma,

  Wat een geweldig stuk van je. We maken te weinig rampen mee, waardoor 90% mensen hier niet mee bezig zijn.
  Succes

  Groeten Ton

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>