Navigation Menu+

Arganolie, het Marokkaanse goud

Geplaatst on 23 juni 2012 in Beauty | 2 reacties

Wat is arganolie-1

Je hebt er vast wel eens van gehoord, arganolie. Het wordt steeds meer verwerkt in allerlei producten voor zowel consumptie als cosmetische doeleinden. De meeste mensen weten dan ook wel dat het om te beginnen heel duur is en dat het uit Marokko komt. Maar wat is er nog meer te weten over arganolie? En waarom is het nou zo duur? En waarom is het zo bijzonder goed voor je lijf?Wat is arganolie 1 312x190 custom Arganolie, het Marokkaanse goud
In een drietal blogs kom je alles te weten over dit bijzondere product. In deze eerste blog leg ik je uit hoe van de vruchten van de arganboom een olie wordt gemaakt.

Arganolie wordt gemaakt van argannoten, die groeien aan de arganboom. Da’s best logisch toch? Aan deze arganbomen groeien de groene vruchten, die – als ze eenmaal rijp zijn – felgeel worden. Dan kunnen ze worden geplukt en worden verwerkt. In de vrucht, die bestaat uit het gele omhulsel – dat overigens niet eetbaar is -, zit een hele dikke en vooral harde noot. Je kan het een beetje vergelijken met een harde pit die in een avocado zit: bijna niet te kraken! Toch moet die vrucht met de hand gepeld worden en de noot opengemaakt worden. Want ín de noot – volg je het nog? – zitten een tot drie amandelvormige pitten en dáárvan maken ze uiteindelijk arganolie.

Argan tree 271x199 custom Arganolie, het Marokkaanse goudIngewikkeld werkje dus! Tel daarbij op dat arganbomen groeien op woestijnachtige grond in het zuid-westen van Marokko en een deel van Algerije maar het aantal bomen door woestijnvorming van de Sahara langzaamaan minder worden. De arganboom kan woestijnvorming heel erg lang tegenhouden maar dan moet er wel genoeg voeding voor de boom in de bodem blijven zitten. Vroeger groeide de boom door heel Noord-Afrika maar nu is het een bedreigde boomsoort geworden, die nergens anders ter wereld meer groeit. Er zijn nog maar 20 miljoen bomen over!Wat is arganolie 2 150x150 Arganolie, het Marokkaanse goud

Nu zal je denken: 20 miljoen is nog best veel toch? Dacht ik ook. Tot ik begreep hoe het productieproces van arganolie verder in elkaar steekt.

Met de hand(!) worden de vruchten opengemaakt, de noten worden heel voorzichtig – om de pitten niet te beschadigen – gekraakt met zware stenen en dat is vanwege de hardheid van de noot het lastigste. Dan worden de pitten verzameld, eventueel heel langzaam geroosterd en daarna geperst, waarna er olie uit komt. Er is ongeveer 32 kilo vruchten van de arganboom nodig om een liter olie te maken. Bedenk je even dat er ‘slechts’ 32 kilo van één boom komt en dat dat dus ‘maar’ een liter olie oplevert. Erg weinig dus en dat maakt dat arganolie zo’n bewerkelijk product is en daarom erg duur. Het wordt zelfs wel eens het Marokkaanse goud genoemd, omdat het zo kostbaar is.

Wat is arganolie 4 600x409 Arganolie, het Marokkaanse goud
De keiharde noten die uit de vruchten van de arganboom gewonnen worden.

Wat is arganolie 5 600x445 Arganolie, het Marokkaanse goud

Deze amandelachtige pitten komen uit de noten en worden samengeperst, waarna de olie eruit komt lopen.

Van de geroosterde pitten wordt arganolie voor de consumptie gemaakt. Door het roosteren komt er bij het persen meer olie vrij en levert het dus ietsje meer op. Ook krijgt consumptie-olie door het roosteren die typische noot-achtige geur, die een beetje aan pindakaas doet denken. Van ongeroosterde pitten maken ze olie van cosmetische doeleinden. Omdat de pitten niet geroosterd worden, komt er minder olie uit elke pit en zijn er dus nóg meer pitten nodig om een liter olie te verkrijgen. Dat maakt cosmetica-olie zo ontzettend duur.

Van het restproduct van de geperste pitten komt een soort pasta, die na bewerking gegeten wordt met brood, maar ook wordt verwerkt in veevoer en andere producten. Hieronder zie je een harde plak van die pasta, het restproduct van arganpersing.

Wat is arganolie 7 600x418 Arganolie, het Marokkaanse goud

 

Over de werking van Arganolie, ga ik het hebben in mijn tweede blog. Want er valt zoveel over te vertellen! Arganolie bevat goede vetzuren voor je huid en haar, omega-vetzuren, anti-oxidanten en héél veel vitamine E. Ook helpt de olie tegen huidkwalen zoals acne, eczeem en psoriasis en hydrateert het je nagelriemen en lippen op een geweldige manier. Ook schijnt het een wondermiddel te zijn tegen striae, en dat ga ik natuurlijk voor je testen!

Wat is arganolie 8 600x366 Arganolie, het Marokkaanse goud

Heb jij wel eens pure arganolie gezien of gebruikt? En heb je cosmetica waar arganolie in is verwerkt?

2 Reacties

  1. Late reactie maar heb deze blog beetje laat gelezen =P maar het helpt tégen striae? Of ter voorkoming van?? Lijkt me bijzonder, striae is nogal blijvend vaak, toch?!

  2. Hoi

    ik heb vorige week hele line van arganolie besteld bij Arganmidas. Nou het is echt een wondermiddel. Als je wilt moet maar even zelf kijken op. http://www.arganmidas.nl

    groetjes Zara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Arganolie, cosmetische toepassingen » Lifestyle blog Life & Cookies - [...] arganolie een wondermiddel is, wisten we allemaal wel. Eerder schreef ik al een artikel over hoe het product in …

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>